Süt Türevi Katkı Maddesi

1- Yağsız Süt Tozu

Açıklama:Yağı alınmış sütün kurutulmasıyla elde edilen, en çok % 8 su içeren proteince zengin, enerji yoğunluğu azalmış, yağda eriyen, vitaminler bakımından yetersiz, süt ikame yemi gibi ürünlerde kullanılan süt ürünüdür. Süttozu hiçbir katkı maddesi veya imalat yardımcı maddeleri kullanılmadan, tüm gerekli kalite kontrolleri yapılmış taze ve sağlıklı sütlerden üretilir. Üretimi tamamen otomatik ve bilgisayar kontrollü sistemlerde el değmeden yapılır. Sütler önce pastörize edilir. Sütün içindeki sıvının hemen hemen tamamını, içindeki proteinleri ve içerdiği yararlı öğreleri yok etmeden vakumlu evapöratörlerle alınıp süt konsantresi elde edilir. Süt konsantresi, kuru sıcak hava üzerine atomizerle püskürtülerek kurutulur. Kurutulmuş süt zerrecikleri havadan ayrıştırılarak, soğutulur ve özel ambalajlarında paketlenerek depolanır. Bütün üretim aşamalarında belli noktalardan numuneler alınarak devamlı kalite kontrolü yapılır. Uygun ısıda ve basınçta buharlaştırılması ile elde edilir. Süt tozu suda çözünebildiğinden dolayı tüketiciye satılır. Süt tozuna 1’e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebilir. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih edilmektedir. Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği dolayı süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih edilir. Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih edilir.

Kullanım Alanları: Endüstriyel pasta ve hamur işlemlerinde, bisküvi, gofret vb ürünlerin üretiminde ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılabilmektedir. Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir. Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır. Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır. Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır. Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvam artırıcı olarak kullanılmaktadır.

2- Yağlı Süt Tozu

Açıklama:Yağı olan sütün kurutulmasıyla elde edilen, proteince zengin, enerji yoğunluğu azalmış, yağda eriyen, vitaminler bakımından yetersiz süt ikame yemi gibi ürünlerde kullanılan süt ürünüdür. Süttozu hiçbir katkı maddesi veya imalat yardımcı maddeleri kullanılmadan, tüm gerekli kalite kontrolleri yapılmış taze ve sağlıklı sütlerden üretilir. Üretimi tamamen otomatik ve bilgisayar kontrollü sistemlerde el değmeden yapılır. Sütler önce pastörize edilir. Sütün içindeki sıvının hemen hemen tamamını, içindeki proteinleri ve içerdiği yararlı öğreleri yok etmeden vakumlu evapöratörlerle alınıp süt konsantresi elde edilir. Süt konsantresi, kuru sıcak hava üzerine atomizerle püskürtülerek kurutulur. Kurutulmuş süt zerrecikleri havadan ayrıştırılarak, soğutulur ve özel ambalajlarında paketlenerek depolanır. Bütün üretim aşamalarında belli noktalardan numuneler alınarak devamlı kalite kontrolü yapılır., uygun ısıda ve basınçta buharlaştırılması ile elde edilir. Süt tozu suda çözünebildiğinden dolayı tüketiciye satılır. Süt tozuna 1 e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebilir. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih edilmektedir. Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih edilir. Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih edilir.

Kullanım Alanları: Endüstriyel pasta ve hamur işlemlerinde, ,bisküvi, gofret vb ürünlerin üretiminde ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılabilmektedir. Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir. Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır. Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır. Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır. Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvam artırıcı olarak kullanılmaktadır.

3- Peyniraltı Suyu Tozu

Açıklama:Peyniraltı Suyu, peynir yapımı sırasında kazein ve yağın pıhtı olarak ayrılmasından sonra geriye kalan, bileşimi üretilen peynir çeşidine ve yapım tekniğine bağlı olarak değişen sıvıdır. Peyniraltı Suyu; laktoz, mineral maddeler, vitaminler, proteinler ve az miktarda süt yağını içermektedir. Bunların içinde, en önemlisi Peyniraltı Suyu proteinleridir. Peyniraltı Suyu proteinlerinin diğer proteinlere göre daha önemli olması, sadece biyolojik değeri açısından değil, içerisinde sülfür içeren aminoasitlerin yüksek oranda olmasıdır. Peyniraltı Suyu içeriğindeki bu yüksek değerlerden dolayı kıymetli bir sudur. Oldukça besleyici bir içeriği olan Peyniraltı Suyu pastörize edilerek gelişmiş teknoloji sayesinde saflaştırılır ve üretim aşamalarının sonunda Peyniraltı Suyu tozu üretilir.

Kullanım Alanları: Gıdaların besin ve protein değerini zenginleştirmek için, gıdalara ekstra lezzet katmak için, içecek ve yiyecek sanayisinde katkı maddesi olarak kullanılır. Peyniraltı Suyu tozu ayrıca paketli ürünlerin raf ömürlerinin uzamasını da sağlar. Bu yüzden de gıda sektörü için çok verimli bir nimettir. Şekerlerde, fırıncılık ürünlerinde, bisküvilerde, çikolatalarda, süt ürünleri sektörlerinde Peyniraltı Suyu tozu kullanılmaktadır. Peyniraltı Suyu tozu, gerekli miktarda kullanılarak ekmek kabuğunda arzu edilen çekicilikte bir renk pigmentasyonu oluşturmakta, ekmeğin besin değerini arttırmakla birlikte ekmek içi yapısının daha ince ve kaliteli olmasını sağlamaktadır. İçine meyve aromaları katılarak, proteinli içecek olarak da kullanılır. Sporcu beslenmelerinde hızlı sindirilmelerinden ve protein açısından zengin olmasından dolayı büyüme hormonu salgısını arttırdığı için vücut yapanlar tarafından tercih edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve prostat büyümesini engellediği için, ilaç sanayisinde, diyabet tip 2’si olan hastaların şeker seviyesini dengelediği için de eczacılıkta kullanılır.