Ambalaj ve Etiket

OPP AMBALAJLAR (BASKILI/BASKISIZ)

Oriente Poli Propilen’in kısaltmasıdır. OPP, plastiğin ham maddesi polipropilen (PP)’nin üretimi sırasında tek bir yerden gerdirilmesi neticesiyle işlevsel özelliklerinin değişmesiyle ortaya çıkan malzemedir. Çok geniş kullanım alanı olan termoplastik bir polimerdir. Monomerpropilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen polipropilen kimyasal solventlere (asit ve bazlar) karşı aşırı derecede dirençlidir. OPP filmlerin üretiminde iki ana proses kullanılır. Bunlar yapı ve kabarcık prosesleridir. İki işlemle de ekstruderden geçirilmiş polimer mekanik olarak gerilir ve bu da polimer moleküllerinin bir araya gelmesini, makine yönünde (MD) ve bu yöne dik olarak (TD) işlenmesini sağlar. Bu işlemlerin sonucunda polipropilenin şeffaflığında, sağlamlığında, neme karşı direnç ve düşük sıcaklık direnci özelliklerinde önemli gelişmeler olur. Sağlamlık özelliklerinin geliştirilmesi işlenmiş filmlerin daha ince olabilmesini sağlar. Isıyla yapıştırılma için genellikle diğer filmlerle (örneğin LDPE) birlikte kullanılır. PVDC (poliviniliden klorid) ile ya da metalize film ile kaplanarak engelleyici özellikleri iyileştirilebilir.

Özellikleri : Naylon poşetlere göre daha parlak ve daha şeffaftır, kullanım sırasında yüksek gerilme mukavemetine sahiptir, Yüksek optik ve mekanik özelliklere sahiptirler, Kimyasal maddelere karşı da koruyucu özelliği bulunmaktadır. Yüksek sıcaklıklara dayanabilir ancak kaba kullanılırsa kırışabilir. OPP’nin yüzey tutuculuk gücü düşüktür. Sağlık açısından en zararsız plastik malzeme özelliğini taşırlar ve toz tutmama özelliğine sahip olduğundan hijyeniktirler.

Kullanım alanları : Plastik ambalaj söz konusu olduğunda, gıda endüstrisi ağırlıklı olarak OPP poşetlerini veya filmlerini kullanır. Yüksek Şeffaf yapışkan bantlar da aynı formülasyon kullanılarak yapılır. Ürün paketlemelerinde, tekstil sektöründe, otellerde kullan-at ürünlerin paketlemesinde ve gıda paketlemelerinde kullanılabilecek poşetler OPP den yapılır. OPP bantlı poşetler, her kalınlıkta, lamineli ve laminesiz olarak OPP, PET, PL bantlı, baskılı ve baskısız olarak üretilebilmektedir. Bunların yırtılması zordur ve OPP torbalar deri ürünlerin, giysilerin vb. ambalajlanmasında kullanılır.

CPP AMBALAJLAR (BASKILI / BASKISIZ)

CPP “Cast PP”; polipropilen (PP)’nin üretimi sırasında hiç gerdirilme işlemi yapılmadan üretilenine denir. Bu filmler hiç gerdirilmeden üretilirler ve iyi ısıl yapışma özelliklidirler. CPP filmler, mükemmel mekanik dayanıklılığa, optik özelliklere, yüksek delinmeme ve yırtılmama direncine sahip ürünlerdir. Polietilen filmlere göre transparan, daha parlak ve yüksek mukavemetli filmlerdir. CPP (Castpolipropilen) filmler genel olarak üç veya beş tabakalı yapılar olarak üretilirler.

Özellikleri : Çok iyi derecede ısıl yapışma özelliği vardır. Parlaklıkları ve mekanik mukavemeti yüksektir. Yüksek derecelerde ergime sıcaklığı vardır. Delinme ve darbe dayanımı yüksektir. PE filmlere göre yüksek su buharı bariyer özelliği vardır.

Kullanım alanları : Uygulama alanları poşet filmleri ve kenardan kaynaklı torbalar, gıda sargı filmleri, tekstil çantaları, şekerleme ambalajlarıdır. Ekmek ambalajları ve diğer unlu mamul ambalajları, makarna, bakliyat ve diğer kuru gıda ambalajları, tekstil ürünleri ambalajları, medikal ürün ambalajları, evcil hayvan gıda ambalajlarında da kullanılır.

BOPP AMBALAJLAR (BASKILI / BASKISIZ)

BOPP, enine ve boyuna çift yönlü gerdirilmiş filmdir. Polipropilen (PP)’nin üretimi sırasında çift yönde gerdirilme işlemi yapılmış haline Bioriente PoliPropilen (BOPP )denilir. BOPP'yi yapmak için en yaygın üç teknik, gergi çerçevesi sıralı tekniği, eşzamanlı gergi çerçevesi yönü tekniği ve çift kabarcık itekniğidir. Genelde üretim tekniği hammaddenin sisteme beslenmesiyle (Ekstrüzyon) film katları kalıplara eşit olarak levha halinde çekilir. Daha sonra boyuna gerdirme ve enine klipler yardımı ile prosese uygun gerdirilme işlemi yapılır. Film kalınlığı ölçümü, yapılır ve film yüzeyinin mürekkep tutması için pürüzsüzleştirilir.

Özellikleri : Sağlamlık, yorulma direnci, nem direnci, çok düşük toksisite, esneklik ve kontrol edilebilir şeffaflık dahil olmak üzere diğer PP plastiklerin özelliklerini paylaşır. Üreticiler BOPP'yi net, opak veya bunların arasında herhangi bir şeffaflıkta yapabilir. Yüksek mukavemet gücü ve kaliteli optik özellikleri ile ambalaj malzemesi olarak tercih edilir. Ayrıca, kolayca yazdırılabilir olmalarına rağmen, kullanıma hazır yapıştırıcıların çoğu, malzemeye yapışmakta zorlanırlar. Bu özellikler uzun ömürlü, gıda güvenliği etiketleri için kullanılmasını uygun kılar.

Kullanım alanları : Yaygın kullanım alanları; ambalaj ve gıda ambalaj etiketleri, yiyecek kapları, plastik ipler, tıbbi dereceli plastikler, laboratuvar ürünleri, tekstil sektörü, sigara, yapışkan bant, kağıt karton laminasyonu, kaset ve çiçek, gibi birçok alanda ambalaj malzemesi olarak kullanılır.

A- SEDEF PEARLIZE BOPP AMBALAJLAR (BASKILI / BASKISIZ) Isıl yapışmalı yapışmasız kavite edilmiş yüksek verimli filmlerdir. Hızlı paketleme makineleri için olan düşük ısıl yapışmalı versiyonları da vardır.

B- METALİZE BOPP AMBALAJLAR (BASKILI / BASKISIZ) Gıda ambalajları için yüksek bariyerli, ısıl yapışmalı, düşük ısıl yapışmalı veya soğuk tutkal uygulamalarına uygun metalize koeks veya yüksek verimli kavite edilmiş filmler.

WAXLI KAĞIT AMBALAJLAR (BASKILI / BASKISIZ)

Parafinlenmiş veya parafin ile kaplanmış kağıtlar İngilizce "Waxed paper" veya "Wax-sized paper", Türkçede de "Mumlu kağıt" veya "Parafinli kağıt" olarak adlandırılmaktadır. Waxlı Kağıt işlem görmüş bir kağıt olup ambalaj kağıdı olarak kullanılmaktadır. En basit tanımı ile herhangi bir metotla üretilmiş olan kağıdın sıcak parafin eriyiği ile kaplanması veya doygun hale gelinceye kadar emdirilmesiyle elde edilmektedir. Parafinleme ile kağıt; su, yağ ve su buharına karşı direnç kazanmaktadır.

Kullanım alanları : Günlük satışlarda bakkal, kasap, şarküteri, eczane gibi işletmelerce sargılık ambalaj kağıdı olarak; tereyağ, bisküvi, kek, kurabiye gibi besin maddeleri için torba, paket, kutu şeklinde ambalaj malzemesi, dondurulmuş besinlerde, süt, dondurma, şekerleme kutularında; şeker ve sakızda iç ambalaj kağıdı gibi çok çeşitli kullanım yerleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra üretiminin ucuz ve kolay olması ile dikkat çekmektedir. Birçok işletme basit ve eski makinelerle çalışmaktadır.

TWİST PET AMBALAJLAR (BASKILI / BASKISIZ)

Bükümlü ambalaj en geleneksel şekerleme paketleme yöntemlerinden biridir. Ayrıca şekerleme ambalajı, yastık ambalaj ve katlanır ambalaj da denir. Twist Pet Ambalaj; çevre dostu ve insan sağlığı için zararlı olmayan bir ambalajdır. PET ürünleri yeterli mukavemet ve sertliğe sahiptir böylece farklı kalınlıkta ürünler üretebilirler. Alüminyum Folyo ve PE ile laminatlanarak; çeşitli toz karışımları dış etkenlerden korur. Twist Pet Ambalajlar; nem ve gaz bariyeri sağlar, berrak ve transparandır, şeffaf ve metalize çeşitleri vardır, yüksek sıcaklığa dayanıklıdır, ürünün raf ömrünü uzatır ve tazeliğini korur, iyi bükülme özelliği vardır, laminasyon işlemine uygundur. PET Twist film kolay şekil alan yapısı sayesinde en çok tercih edilen filmlerden biridir. Ambalajlardaki baskı ve renk canlılığı yüksek seviyede görsel sunum sunar.

Kullanım alanları : Her türlü şeker ve çikolata paketlemesinde kullanılır. Ayrıca kahve, baharat gibi toz karışımları alüminyum folyo ve PE ile laminatlanarak dış etkenlerden korumak için kullanılır.

BARİYERLİ AMBALAJLAR (BASKILI / BASKISIZ)

Gıda maddeleri nem, oksijen, ışık, koku gibi etmenlere karşı aşırı derecede hassastır. Bu nedenler gıdanın ambalajlanması için doğru malzemelerin seçilmesi, gaz ve nem geçirgenlik özelliklerinin bilinmesi çok önemlidir. Bazı ambalaj malzemeleri neme karşı, bazıları da oksijene karşı daha dirençlidirler. Farklı iki özellikte ki malzemenin birleştirilmesi veya laminasyon işlemleri ile nem ve oksijene karşı dirençli filmler üretilebilmektedir. Bazı ambalaj malzemelerine; oksijen ve nem geçirgenliği direnci yüksek olan malzemeler ile kaplanarak bariyer özelliği eklenebilmektedir. Bariyer filmler, hassas ürünler için nem, oksijen, karbondioksit, koku, ışık, vs. için koruyucu özellikleri geliştirilmiş çok özel malzeme ve laminasyonları içerir.

Kullanım alanları : Uzun raf ömrü isteyen veya ihracata yönelik ürün üreten firmalar uygulamalarında Bariyerli Ambalaj kullanılması zorunlu olup bariyer özelliği ürüne göre değişikli göstermektedir. Özellikle, dondurulmuş gıda, hazır yemek, paket servis, kuruyemiş, kurutulmuş meyve, işlenmiş meyve ve sebze ambalajlanmasında yoğun olarak tercih edilir.

LAMİNASYONLU AMBALAJ (BASKILI / BASKISIZ)

Laminasyonlu Kağıt Ambalajlar; farklı özelliklerdeki hammadde formundaki malzemeleri birbirine yapıştırarak veya kaplayarak katmanlar oluşturularak üretilen filmlerdir. Bir ürünü lamine etmek, o ürüne istediğimiz özelliği kazandırmanın kolay bir yoludur. Laminasyonlu ambalaj kağıtları, alüminyum folyo ve plastik ambalaj malzemelerine laminasyon işlemi yapılabilinir. Laminasyonlu Plastik Ambalaj, ısı, basınç ve tutkal yardımı ile farklı özelliklerdeki plastik filmlerin çeşitli baskılama ve yapıştırma yapılarak bir araya getirip tek bir katman haline getirilmesidir. Laminasyon işlemlerinde gıda güvenliği için standartlara uygun özel yapıştırıcı malzemeler ve kaplama teknikleri kullanılmalıdır.

Kullanım alanları : Laminasyonlu Ambalajlar; gıda sektöründe, endüstriyel ambalaj poşetlerinde, ısı ve yalıtım sağlanması gereken ambalaj veya poşetlerde, koku ve rutubet ortamından etkilenecek ürünlerde kullanırlar.

SHRİK FİLMLER

Shrink Filmler, ısıl büzülme ile ürünlerimizin emniyetli bir şekilde ambalajlanmasını ve sevkiyatını sağlar. Shrink Film; makinalarda tek katlı, çok katlı olarak alçak yoğunluklu polietilen hammadde kullanılarak üretilmektedir. Shrink Filmler ısı ile temas ettiğinde küçülerek ve büzüşerek, sardığı ürünün şeklini alır. Shrink Film, kokusuz, tatsız ve darbelere dayanıklıdır. Ürünleri olumsuz çevre şartlarından korur. Uzun mesafeli nakliyelerde ideal ambalaj malzemesidir. Endüstriyel alanda üretimi gerçekleştirilen her tür ürüne yönelik olarak kullanılabilir. Üretim bandından çıkan ürünlerin daha derli toplu kalmasını sağlar ve son kullanıcıya ulaşana kadar geçirdiği tüm aşamalarda fiziksel darbelere karşı korur. Ürünlerde çizilme, kirlenme vb. durumlara karşı en dinamik korumanın oluşturulmasına yardımcı olmaktadır.

Kullanım alanları : Özellikle meşrubat, cam, seramik ve metal gibi endüstriyel ürünlerin kullanımında yaygındır. Shrink Filmler su, meşrubat, otomotiv, gıda, orman ürünleri, temizlik malzemeleri ve bunun gibi daha birçok sektörde başarı ile uygulanmaktadır.

STREÇ FİLMLER

Streç Film, streç veya streç sargı, çeşitli maddelerin havayla olan etkileşimini ortadan kaldırmak amacıyla sarılmasında kullanılan şeffaf paketleme malzemesi ya da plastik üründür. Elastik özelliği sayesinde sıkıca sarıldığı ögeleri tutar. Buna karşılık ısı uygulandığında küçülür ve gevşer. Streç Film ürünleri bir arada tutar, tozlanmasına engel olur. Nemden ve ıslanmaktan korur. Ambalaj konusunda önemli bir elemandır. Streç Filmler, esnek yapılarından dolayı kolay uygulanır ve uygulandığı ürünün şeklini alırlar. Şeffaf oldukları için paketlenen ürünün dışardan görünmesine olanak verir, Streç Filmler, kokusuz oldukları için uygulandıkları üründe istenmeyen koku bırakmazlar.

Kullanım alanları : Endüstri ve gıda streci olarak iki çeşidi vardır. Endüstri streci sıkça yük paketlemek için kullanılır, fakat aynı zamanda küçük ürünleri paketlemek için de kullanılır. Gıda streci; gıdaların tozlanmasını, ıslanmasını, dış hava koşullarından etkilenerek bozulmasını önlemek amacıyla kullanılır. Gıda streci; yiyeceklerin bir arada kalması, tazeliğin korunması, hijenik kalmasını, yiyeceklerin kokularının birbirine karışmması, sıvı gıdaların dökülmesini önlemek için kullanılır.

AÇMA BANTLARI

Açma Bantları paketlenmiş ürünlerin paketlerinin çoğunda mevcuttur. Bu bant ince filmden yapılmıştır ve yapışkanlı olarak imal edilmektedir. Birçok ürün paketinin üzerinde görmeniz mümkündür. Açma Bantları, paketlenmiş bir ürünün jelatinini yırtmak amacı ile tasarlanmıştır.

Kullanım alanları : Gıda sektöründe, tütün sektöründe, ilaç sektöründe, ambalaj sektöründe vb. sektörlerin birçoğunun ürettiği ürünlerin üzerinde görebileceğiniz Açma Bantları; genellikle kırmızı renkte olur ve istenirse başka renklerde de imal üretilebilir. Yoğun kullanım alanları Bisküvi, Sigara ve 5 li sakız Paketleridir.

TERMAL TRANSFER RİBONLARI

Termal Transfer Ribonları Rulo halinde şerit filmlerdir. Termal transfer baskı yönteminde kullanılmaktadır. Üç katmandan oluşur. Orta kısmında film tabakası, bir tarafında ısıyla sıvılaşan mürekkep, diğer tarafında da yazıcı kafasını koruyan koruyucu tabaka bulunur. Ribon, bir bilgisayar programı yardımıyla istenen bilgilerin barkod yazıcısından etikete ısı ile transferini sağlar. Filmin üzerindeki katı mürekkebin, termal yazıcı kafasının ısıtması sonucu sıvı hale gelmesi ve etiket yüzeyine transfer edilmesiyle baskı gerçekleşir. Termal Transfer Ribonlarla yapılan baskının ömrü daha uzundur.

Kullanım alanları : Barkodlu yazıcılar, otomatik tanımlama sistemleri, etiketleme makineleri, bilet sistemleri (tren ve havayolu biletleri vb.), plastik kartlara (Ehliyet v.b.) yapılan baskılar, ambalaj filmi (PE, PP, OPP.vb.) üzerine yapılan baskılar, grafik sanatları kullanıldığı bazı alanlardır. Gıda sektöründe ise, tuzlu/baharatlı paketlenmiş kuruyemiş ve çerezlerde, et ürün paketlerinde, sarılmış şekerleme ürün paketlerinde, sakız ürün paketlerinde, çikolata/gofret paketlerinde, taze ve dondurulmuş gıda paketlerinde, kurutulmuş meyve paketlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik, parlak ambalajlar, farmasötik tıbbi cihazlar, otomotiv, taze çorbalar diğer kullanılan alanlardır.

KODLAMA ŞERİTLERİ

Kodlama Şeritleri sıcak baskı kodlama makinalarında, sıcaklık ve basınç kullanılarak ve mevcut klişelere dizilen harfler ve rakamlar yardımıyla ambalaj üzerine baskı yapar.

Kullanım alanları : Gıda ve Kimya sektöründe kullanılan hemen hemen tüm ambalaj çeşitleri ve kaplanmış / kaplanmamış sentetik kağıt (etiket çeşitleri),naylon, selafon, deri ve sert plastik üzerine baskı ve kodlama yapılabilmektedir. Paket ambalajlara, lamine kaplanmış ve kaplanmamış etiketler ve kartonlara da baskı ve kodlama yapılabilmektedir.

ETİKETLER

  • 1) İçecek sektörü etiketleri
  • 2) Gıda sektörü etiketleri
  • 3) Kozmetik sektörü etiketleri
  • 4) Ev kimyasalları sektörü etiketleri
  • 5) Otomotiv sektörü etiketleri
  • 6) İlaç sektörü etiketleri