Kakao Grubu
1- Deodorize Kakao Yağı
Açıklama: Kakao, tropik ağaç tohumlarıdır. Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan teobromin denilen alkaloit vardır. Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır. Kakao yağı kakao çekirdeklerinden, sıvı ayrıştırma yöntemi kullanılarak çıkarılır. Deodorize Kakao Yağı, solgun sarı renkli, saf yenebilir bir bitkisel yağdır, yumuşak çikolata lezzetine ve aromasına sahiptir. Deodorize Kakao Yağı safsızlıkların, istenmeyen koku ve lezzetlerin uzaklaştırılarak rafine edilmesi sonucu elde edilir bu nedenler kokusuzdur. Deodorize Kakao Yağı doymamış yağ asitlerince zengindir ve en bilinen stabil yağlardandır. Doğal antioksidanlar içeriği ekşimeyi engeller ve 2–5 yıl depolama ömrü sağlar. 20°C'nin altında gevrek yapıdadır. 30°C 32°C civarında yumuşama özelliği gösterir. Çikolata; oda sıcaklığında katı halde iken ağız içinde kolaylıkla erir ve bu Deodorize Kakao Yağının katkısıyla olur. Yaygın olan katı kakao yağının erime noktası ortalama 34–38°C’dir. Sorunsuz bir doku, tatlı koku ve yumuşatıcı krem özelliği, Deodorize Kakao Yağını kozmetik ve cilt koruma ürünlerinde popüler malzeme haline getirmiştir.
Kullanım Alanları: Deodorize Kakao Yağı fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özellikleri nedeniyle gıda endüstrisinde, özellikle de çikolata sanayinde önemli bir yere sahiptir. Deodorize Kakao Yağı üretilen çikolatanın türüne göre çikolatanın hammaddesidir. Çikolata üretiminde kakao tozuyla bir arada kullanılır. Şekerlemelerde de kullanılır. Şekerleme ve çikolatalarda kakao tozu değil, Deodorize Kakao Yağı kullanılır. Çikolata endüstrisinde kullanılan Deodorize Kakao Yağı çikolatanın doku, viskozite, lezzet, parlaklık ve erime özelliklerini etkiler. Deodorize Kakao Yağı ise çikolata ve şekerleme ürünlerinde özellikle bitter çikolatalarda kullanılır. Bunun dışında, kozmetik ve ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. İlaç ve kozmetik sektöründe de Deodorize Kakao Yağı tercih edilir. Bronzlaşmak için kullanılır. Sade veya havuç yağı, menekşe yağı ya da susam yağı ile karıştırılarak yazın iyi bronzlaşmayı sağlar. Bu sayede deniz tuzu, rüzgar ve güneşin olumsuz etkilerinden korunarak, sağlıklı bir bronzluk elde edilir. Deodorize Kakao Yağı losyon, sabun ve krem içeriklerinde yer alır.
2- Natural Kakao Yağı
Açıklama: Kakao, tropik ağaç tohumlarıdır. Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan teobromin denilen alkaloit vardır. Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır. Natural Kakao Yağı kakao çekirdeklerinden presleme işlemi ile sıvı ayrıştırma yöntemi kullanılarak çıkarılır. İşlem boyunca, kakao tanesinden, katı kakao ve kakao yağı erken bir evrede ayrılır. Bu ikisi çikolata bar yapımında tekrar kullanılır. Natural Kakao Yağı, solgun sarı renkli, saf yenebilir bir bitkisel yağdır, yumuşak çikolata lezzetine ve aromasına sahiptir. Naturel Kakao Yağı kendine has kakao kokusunda olup yabancı bir koku içermez. Naturel Kakao Yağı özellikle sütlü çikolatalarda kullanılır. Piyasada katı bloklar halinde bulunan Natural Kakao yağı, isteğe bağlı olarak gıdaya uygun tankerlerde sıvı halde sevk edilir. Oda sıcaklığında saklanabilir, fakat vücut sıcaklığında kolayca erir. Natural Kakao Yağı doymamış yağ asitlerince zengindir ve en bilinen stabil yağlardandır. Doğal antioksidanlar içeriği ekşimeyi engeller ve 2–5 yıl depolama ömrü sağlar. Sorunsuz bir doku, tatlı koku ve yumuşatıcı krem özelliği, kakao yağını kozmetik ve cilt koruma ürünlerinde popüler malzeme haline getirmiştir. Çikolatanın kakao yağının bir kısmının, kakao yağı eşdeğerleri ile yer değiştirilmesi, çikolatanın ısıl stabilitesini artırır. Yaygın olan katı kakao yağının erime noktası ortalama 34–38°C’dir. Kakao yağı polifmorfizm (çok biçimlilik) özellik sergiler.
Kullanım Alanları: Natural Kakao Yağı, üretilen çikolatanın türüne göre çikolatanın hammaddesidir. Çikolata üretiminde kakao tozuyla bir arada kullanılır. Şekerlemelerde de kullanılır. Şekerleme ve beyaz çikolatalarda kakao tozu değil, kakao yağı kullanılır. Çikolata endüstrisinde kullanılan kakao yağı çikolatanın doku, viskozite, lezzet, parlaklık ve erime özelliklerini etkiler. Bunun dışında, kozmetik ve ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Kakao yağı losyon, sabun ve krem içeriklerinde yer alır.
3- Kakao Tozları
Açıklama: Kakao Tozu; kakaodan elde edilen kakao yağı, katı kakao yağı, sıvı halde öğütülmüş çikolata likörü ile kavrulmuş kakao çekirdeklerinden ekstrakte edildikten sonra kalan kakao çekirdeklerinin bileşenidir. Kakao Tozu çoğunlukla yağsız kakao çekirdek kalıntılarının toz halidir, ancak genellikle% 10 kakao yağı tutar ve son ürün olarak satılır. Kakao Tozu flavanol antioksidanlar içerir ve kakao asit azaltıcı alkalizasyona tabi tutulursa miktarı azalır. Doğal Kakao Tozları, açık kahverengi bir renge ve özütlenebilir pH'a sahiptir. İşlenmiş (alkalize edilmiş) Kakao Tozunun, kahverengimsi kırmızıdan neredeyse siyaha kadar değişen koyu renklerde çeşitleri vardır. Alkalileştirme işlemi acılığı azaltır ve içecek ürünü uygulamaları için önemli olan çözünürlüğü geliştirir. Sahip olduğu pH değerlerinin, tümü gıda kullanımı için güvenli olduğu kabul edilir. Kakao Tozu, kalsiyum, bakır, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko gibi çeşitli mineraller içerir. Tüm bu mineraller Kakao Tozunda kakao yağı veya çikolata liköründen daha fazla miktarda bulunur. Kakao Tozu, kakao çekirdeğinin diğer bileşenlerinde çoğunlukla bulunmayan 100 g başına yaklaşık 230 mg kafein ve 2.057 g teobromin içerir. Kakao Tozu, polifenollerin bir alt kümesi olan flavonoidler açısından zengindir. Flavonoid miktarı, Kakao Tozunun geçirdiği işleme ve üretim miktarına bağlıdır.
Kullanım Alanları: Gıda maddesi olarak Kakao Tozu; süte ve sıcak suya katılarak içecek olarak, çikolata yapımında ana hammadde olarak kullanılır. Pasta yapımında pastanın kekinde (pandispanyada), pastanın kremasında, pastanın dış süslemesinde kullanılır. Tatlı ve Kek yapımında renk vermesi için kullanılır. Kakaolu şerbetli tatlıların da içerisine çikolatalı bir görünüm sağlamak için Kakao Tozu ilave edilir. Kahverengi ve çift renkli kurabiyelerin yapımında ve bazı şekerlemelerin yapımında da kullanılır. Puding, fondül gibi ürünlerin yapımında ve akışkan bir çikolata sosu hazırlamak için de kullanılır. Kakao Tozu, tatlandırıcı, renk verici ve güzelleştirici etkisinin yanında kıvam verici olarak da kullanılır. Krema yapımında kıvam verici olarak da tercih edilmektedir. Kakaolu sıvı kremalara kıvam katmak için ve çeşitli tatlı soslarının hazırlanmasında da Kakao Tozu tercih edilmektedir. Tadı çikolataya benzediği için, çikolata kullanılmayan soslar kakao ile hazırlanmaktadır.