NİŞASTALAR

1- Buğday Nişastası

Açıklama: Doğal Buğday Nişastası, buğdaydan vital buğday gluteni elde edilirken yan ürün olarak üretilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda glutensiz buğday unu olarak da tanımlanabilir. Buğday Nişastası, diğer doğal nişastalardan çok daha yüksek derecelerde jelleşme gösterir. Jelleşme derecesi ise, 80-85°C arasındadır. Doğal, saf ve yenilenebilir bir polimerdir. Bu nedenle, Buğday Nişastasının birçok kullanım alanı bulunmaktadır.

Kullanım Alanları: Buğday Nişastası gıda endüstrisindeki işlenmiş gıdalarda sıkça kullanılan bir katkı maddesidir. Jeller ve kıvam arttırıcılar oluşturmak için doğal özelliğini kullanılmaktadır. Gıda endüstrisinde ve farmakoloji de, nem, doku ve stabilite kazandırmak için nişasta kullanılır. Gıda endüstrisinde, kalınlaştırıcı jöle, meyve püresi, erişte, hamur işleri, kurabiye, kek, lokum kullanıldığı alanlardan bazılarıdır. Nişasta, puding ve diğer toz tatlı karışımlarında yapının yumuşak olması için ve koyulaştırıcı olarak katılır. Pudinglerde, ağızda hoş bir tat bırakırken, yumuşak bir yapı oluşturur. Buğday Nişastası kek karışımlarında, karışımın nem absorbsiyonunu ve yapısını kontrol etmenizi sağlar ayrıca kekin hacmi, yumuşaklığı, simetrik yapısı ve yeme kalitesi arttırılabilir. Donut karışımlarında viskoziteyi ve yağ absorbsiyonunu kontrol etmenizi, yumuşaklığı arttırmanızı sağlar. Gofret hamuru ve pankek karışımlarında yayılmayı kontrol etmenizi sağlar. Kremalı ürünlerde (puf ürünlerde, kremalı pastalarda, kremalı turtalarda), ideal dış yüzeyin oluşturulmasına yardımcı olur. Kurabiyelerde genişliği ve kalınlığı Buğday Nişastası ile kontrol edebilirsiniz. Genel olarak tüm toz karışımlarının hacimli ve akışkan olmasını sağlarken, hassas kokuları kesinlikle maskelemez. Bebek mamalarında ürüne yumuşak bir kıvam verir ve aromanın serbest kalmasını sağlar. Kahvaltı gevreklerinde ürünlerin kabarmasına ve parçaların çıtırlığına yardımcı olur. Salata soslarının yumuşak yapısını sağlarken, emülsiyonun stabilitesini de korur. Koyulaştırılmış soslara ve çorbalara, ısının hızlı bir şekilde nüfuz etmesini sağlarken, aromalarını geliştirir. Kaplamalarda yapışmayı arttırırken, ürünlerin kızartma esnasında daha az yağ çekmesini sağlar.

2- Mısır Nişastası ÜRÜN KODU: E1422

Açıklama: Birçok ülkede rahatlıkla yetişebilen bir bitki olan mısırdan elde edilen doğal Mısır Nişastası, dünyada en çok tüketilen ve ülkemizde de en çok kullanım alanı olan nişasta çeşididir. Ortalama granül büyüklüğü 15 mikron olsa da, granül çapları 3 ile 26 mikron arasında değişmektedir. Mısır Nişastasında amiloz oranı %25-28 arasında, amilopektin oranı ise %72-75 arasında değişmektedir. Jelleşme derecesi ise, 62-72°C arasındadır. Mısır Nişastasının ilginç bir özelliği de su ile karıştırıldığında, Newton sıvısı özelliklerine uygun hareket etmemesidir.

Kullanım Alanları: Mısır Nişastası başta gıda sektörü olmak üzere; belirli ürünlerde kimyasal katkı olarak ya da bazı hastalıklarda tıbbi tedavi olarak kullanılabilmektedir. Çeşitli sektörlerde kalınlaştırıcı, stabilizatör, nem tutucu, film oluşturucu, yapı düzenleyici ve bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Mısır Nişastası, çorba, soslar, salça, muhallebi gibi düşük sıcaklıktaki sıvılarla karıştırılarak hamursu veya bulamaç kıvamına getirmek amacıyla kıvam artırıcı olarak kullanılır. Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla bazen tamamen un yerine kullanılır. Tarımda ise jelleştirilecek ve bazı yüzey aktif nonyonikler kullanılarak daha organik yayıcı olarak ve yapıştırıcı imalatlarında kullanılır. Bebek pudrası içeriğinde genellikle Mısır Nişastası bulunur. Mısır Nişastası bioplastik üretiminde kullanılabilir. Mısır Nişastası doğal lateksten yapılan medikal ürünlerde tercih edilen bir yapışma engelleyicidir.